zaterdag 9 maart 2013

De Verdubbeldame doet mee aan de Landelijke Opschoondag

Het verdubbelverzoek

Zowel Mirjam als Jocyta benaderden de Verdubbeldame met het verzoek om mee te doen aan de Landelijke Opschoondag op 9 maart. Wie is de Verdubbeldame om dan nog te kunnen weigeren? Via de website aanhaken bij een actie lukte haar niet, dus ze besloot zelf iets op touw te zetten.

Schoon schip maken

Toen de Verdubbeldame vanochtend de gordijnen opende wist ze meteen: dat wordt een natte, grijze dag. Zou nu het hele schoonmaakfestijn in het water vallen? Maar om klokslag twee uur had zich toch een groep dappere buren in het centrale cafeetje verzameld.

Al gauw toog het dertienkoppige schoonmaaklegioen naar buiten. De fluoriserend gele hesjes, knalgroene vuilniszakken en blauwe handschoenen, geleverd door Nederland Schoon, staken vrolijk af tegen het grauwe Rotterdamse wolkendek. Til schrobde de graffiti van de brievenbussen, terwijl Annie en Ankie de perken rondom het wooncomplex indoken. Petra bracht een winkelkar die al twee weken in de buurt rondslingerende terug naar de Albert Heijn. Jurjen viste een fikse hoeveelheid plastic uit het water van de Noordsingel. Sandrine, Erik, de zusjes Merel en Robin, Ingrid, Nuria en zoontje Lucas struinden door de Banierstraat, de Meester Marrestraat en de Paap Dirckstraat om afval te rapen. Vuurwerkresten, drinkrietjes, sigarettenpeuken, blikjes, snoeppapiertjes, kauwgom, wattenstaafjes en Albert Heijn mini’s: pas nu viel het iedereen op hoe ontzettend veel rotzooi er eigenlijk rondslingert.

Drie kwartier later verdwenen de goed gevulde vuilniszakken in de afvalcontainers. De opschoonhelden snelden naar binnen om op te drogen bij koffie, thee en een stuk appeltaart. Ter afsluiting van deze ‘voorjaarsschoonmaak’ was er voor ieder een potje met hyacinten, narcisjes of blauwe druifjes.

Schoon genoeg van zwerfafval: een fotoverslag

Alle benodigdheden in de krat: laat dat opruimfeest maar beginnen!
Sandrine raapt lachend een rommeltje op, maar eigenlijk is de hoeveelheid zwerfafval om te huilen.
Robin waagt zich in de prikkelbosjes.
Overal gebukte gele hesjes tussen het struikgewas.
De Verdubbeldame is blij met de bijgeleverde handschoenen.
Tien van de dertien opschoonhelden na gedane arbeid (plus twee heel in de verte)
Krioelen rond de afvalcontainers. Links een stukje Verdubbeldame.


Voor iedereen is er een lentebloemetje.
En dan: opdrogen met appeltaart, thee en koffie in 'het Pandje'.

Verdubbelaars

Naast deze buren die spontaan gehoor hadden gegeven aan de oproep die de Verdubbeldame een paar dagen daarvoor deed, meldden zich ook Inge en Jenny Green Teeth om de actie van Jocyta en Mirjam te verdubbelen. Inge schreef:
"Hier had ik me al voor opgegeven via het buurtcentrum, dus ik ga morgen sowieso aan de prik hier in het park." 
Jenny Green Teeth wilde solo of in gezinsverband aan de actie meedoen. Hoe is het jullie vergaan, dames?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...