woensdag 13 maart 2013

De Verdubbeldame verloot haar bijenhotel

De Verdubbeldame zoekt een adoptieouder voor het bijenhotel dat zij in navolging van Marlies aanschafte. Wil jij dit mooie bijenhuisje in je tuin of op je balkon ophangen?


Het verdubbelverzoek

   "Is dit misschien wat voor de verdubbeldame? Wij doen in ieder geval mee!"

Dit bericht liet Marlies achter op het Facebookprofiel van de Verdubbeldame, met een link naar de website www.bijenhotel.nl. Bijenhotel? Daar had de Verdubbeldame werkelijk nog nooit van gehoord.

Bijennestjes, plekjes waar solitaire bijen hun eitjes kunnen leggen, blijken in vele soorten en maten te bestaan. Van hout, riet of bamboe. Zelfgemaakt of kant-en-klaar uit de winkel of webshop. In de vorm van een huisje, een vierkant blok, een ronde boomstam of... een vrolijk bijtje. 

Adoptietuin gezocht

Waarom zou iemand bijen in z’n tuin willen? Nou, omdat de gestreepte zoemers in hun bestaan worden bedreigd, getuige onder meer de aangrijpende documentaire die Zembla maakte over de uitstervende honingbij. Dat uitsterven is een ernstige zaak, want bijen zijn onmisbaar zijn voor de bestuiving van bomen, planten, fruit en groente. Wie een bijenhotel in de tuin plaatst, helpt Nederland weer een geschikte woonplaats voor bijen te maken. Al gauw begreep de Verdubbeldame dat wilde, solitaire bijen niet steken en dus prima geschikt zijn als huisdier. Kom maar op met dat bijenhotel dacht de Verdubbeldame!

Maar zij stuitte op een probleem. De Verdubbeldame heeft een klein balkonnetje dat altijd in de schaduw ligt, terwijl de bij graag op een zonnig plekje aan een boom, hek of balkon huist. De Verdubbeldame besloot om Marlies' actie desalniettemin te verdubbelen, maar om haar bijenhotel te verloten. Ze viel als een blok voor de leuke hangende houten bij op de foto.

Wie heeft een tuin of zonnig balkon, in de buurt van planten die nectar en stuifmeel leveren, en wil het bijenhotel van de Verdubbeldame adopteren?

Laat hieronder, via de mail (verdubbeldame[at]gmail.com) of via Facebook/Twitter weten dat je kans wil maken op het hangende bijenhotel. Vrijdag laat de Verdubbeldame weten wie het bijenverblijf gratis toegestuurd krijgt.

Verdubbelaars

Angela reageerde enthousiast op de oproep van Marlies en de Verdubbeldame om ook een bijenhotel te gaan runnen:
"Ik zal op mijn werk vragen of wij een bijenhotel kunnen maken. We werken met houtafval van een groot bedrijf, dus ook erg verantwoord. En leuke dagbesteding voor de clienten, win-win!"
Marielle deelde mee dat ze haar man aan het werk zou zetten “om een mooi bijenhotel in elkaar te knutselen....” Ook Jocyta besloot om mee te doen, en spoorde meteen een paar vriendinnen aan om ook een bijenhotel te maken. Mirjam liet meteen weten dat zij graag kans maakt op het bijenhotel dat de Verdubbeldame verloot en dat zij hem anders beslist zelf zal aanschaffen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...