donderdag 21 maart 2013

De Verdubbeldame leent geld aan Zahida uit Pakistan

Met de steun van de Verdubbeldame en van lezeres Fabiooltje kan Zahida uit Pakistan haar winkeltje bevoorraden. Ze heeft van elk van hen 25 dollar te leen en betaalt dat bedrag in maandelijkse termijnen terug. Vorige week ontving de Verdubbeldame de eerste terugbetaling.

De Pakistaanse Zahida in haar winkeltje
Het verdubbelverzoek

Fabiooltje schreef de Verdubbeldame:
"Ik wil je uitnodigen om lid te worden van www.kiva.org (liefst via mijn uitnodiging) en daar een lening van $25 te doen aan een ondernemer in een Derde Wereldland. Op mijn blog kivaleningen.blogspot.com vind je meer uitleg. Natuurlijk doe ik dan ook een lening. (...) Misschien kun je een lening uitzoeken waar ik dan ook nog op in kan springen (mail me dan even de link), dan doen we het echt samen."
De Verdubbeldame mocht uit de duizenden aanvragers van microkrediet zelf iemand uitkiezen om suikertante van te worden, en Fabiooltje zou dezelfde persoon steunen. De keuze van de Verdubbeldame viel op Zahida uit Pakistan.

Microkrediet via Kiva

Kiva is een Amerikaanse non-profit organisatie die het via de website www.kiva.org mogelijk maakt dat mensen geld uitlenen aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Van de $725 die Fabiooltje in de loop der tijd heeft uitgeleend, heeft zij slechts 4 dollarcent niet terugbetaald gekregen.

De Verdubbeldame was overweldigd door het grote aantal microkredietvragers dat ze op de site aantrof, elk met zijn of haar eigen verhaal. Veel ondernemers vielen voor de Verdubbeldame af, omdat zij het geld wilden investeren in iets waar de Verdubbeldame niet onverdeeld enthousiast van werd (pesticiden, fokvee, cosmetica of auto’s). Of omdat de Verdubbeldame het rentepercentage dat zij aan de lokale microkredietinstantie moeten betalen –af te lezen aan de portfolio yield- te hoog vond. Ze koos uiteindelijk voor de Pakistaanse Zahida. De Verdubbeldame heeft een band met Pakistan, omdat ze er zelf zeven maanden doorbracht. Daarnaast sprak de lokale partnerorganisatie haar aan: een organisatie die zich richt op arme vrouwen, en hen traint op het gebied van financiën, empowerment en gendergelijkheid.

En zo geschiedde het dat Fabiooltje en de Verdubbeldame allebei $25 uitleenden aan Zahida in Pakistan. Van dat geld kan Zahida een grote hoeveelheid rijst, graan en bloem kopen om haar winkeltje te bevoorraden. De opbrengst investeert zij in haar bedrijfje en in de schoolopleiding van haar zeven kinderen. Onze leningen betaalt zij in twaalf maandelijkse termijnen terug. Fabiooltje schreef onlangs een blogbericht over deze leenrelatie. 

Verdubbelaars

Al het andere, Sjouke, Firma Fluitekruid, meneer Fluitekruid, Geerte, Kledingruilbeurs Heerenveen en Kim J. wilden Fabiooltjes actie graag verdubbelen. Al het andere koos voor een jonge Palestijnse vrouw die een laptop nodig heeft om haar studie aan de universiteit te kunnen volhouden: “Ik ben zelf altijd goed gesteund door mijn ouders tijdens mijn studie en dat gun ik anderen ook,” motiveert Al het andere haar keuze. Sjouke zocht een project dat paste bij haar duurzame ideeën en koos voor een ondernemende moeder in Nicaragua: “Johane gebruikt het geld om pakketten 2e handskleding te kopen en deze dan door te verkopen. Helemaal prima dus.”

Kim sloot een lening af via de link van de Verdubbeldame. De Verdubbeldame kreeg daarom van Kiva een bonuslening: een gesponsord bedrag waarvoor zij een bestemming mocht kiezen. Het werd Dilovar uit Tajikistan, een jonge vader van 27 met een eigen muziekstudio. Hij heeft een lening aangevraagd om muziekinstrumenten te kunnen aanschaffen. Zeg nou zelf, de Tajiekse muziekindustrie kan best een boost gebruiken, toch?
 
Dilovar uit Tajikistan in zijn muziekstudio

Firma Fluitekruid worstelt nog met het feit dat Kiva alleen PayPal en creditcards accepteert. De Verdubbeldame vond gisteren een oplossing: via de Nederlandse partnerorganisatie Wakibi zijn dezelfde Kiva-leningen af te sluiten, en deze site accepteert gewoon iDEAL.

Wie verdubbelt mee door ook $25 uit te lenen aan een ondernemer in een ontwikkelingsland? Zahida en Dilovar zijn inmiddels voorzien, maar op de site van Kiva en Wakibi vind je duizenden anderen die een aanvraag voor een microkrediet gedaan hebben.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...