donderdag 28 maart 2013

De Verdubbeldame koopt twee maanden geen kleding

Het verdubbelverzoek

Wilthe liet de Verdubbeldame in januari weten dat zij de komende maanden geen kleding wilde kopen:
"Mijn initiatief is om de komende maanden geen kleding te kopen. Ook niet in de uitverkoop, ook niet omdat ik niets meer heb om aan te trekken. Ik mag het wel zelf maken. Dat is meteen een hobby van me."
De Verdubbeldame nam de uitdaging om geen nieuwe of tweedehands kleding te kopen aan voor een periode van twee maanden. 'Zelf kleding maken' veranderde ze in 'kleding die je al hebt repareren of vermaken.' Gedurende die twee maanden hield Wilthe de Verdubbeldame af en toe op de hoogte. "Het gaat bij mij erg goed. Nog geen last van afkickverschijnselen," meldde ze in februari. Gisteren schreef ze op haar blog dat ze de afgelopen week wel een bloemetjesbroek voor zichzelf heeft gekocht: "Ik merk wel dat je nu veel bewuster kijkt naar wat je koopt. Niet meer lukraak kopen om te kopen, maar eerst kijken wat je eigenlijk nodig hebt. Misschien ga ik nog wel vaker een niet-koop maand inlassen. Goed voor mijn portemonnaie."

Repareren, die oude kleren!

De Verdubbeldame is niet zo dol op shoppen, en haar budget laat het niet toe om regelmatig nieuwe kleren te kopen. Twee maanden lang alle kledingwinkels links laten liggen was dan ook vrij eenvoudig. Slechts tweemaal moest ze een lichte neiging onderdrukken om een winkel in te stappen: "De Zeeman, nieuwe onderbroeken zouden wel van pas komen! ... O nee, mag niet."

De Verdubbeldame kijkt af en toe wel graag op Marktplaats naar kleding. Dat heeft zij deze maanden niet gedaan, ook niet even stiekem. Vriendin en bloggende handwerkster Marieke kwam een middagje langs om de Verdubbeldame wegwijs te maken op de naaimachine. De Verdubbeldame maakte een stapeltje van wat suffe, iets te lange rokken liggen die het ingekort wel leuk zouden doen. Maar je raadt het al... die liggen na twee maanden nog steeds lang en suf en ongedragen te wezen.

Wel heeft de Verdubbeldame een paar keer haar naaiblik te voorschijn gehaald om met de hand kapotte kleding te repareren. Logeerkat Selene vond dat machtig interessant. Hij hielp naar eigen inzicht een pootje mee met het repareren van leggings, viel de naald aan en ging er uiteindelijk met een garenklosje vandoor.

 
 

Verdubbelaars

Maar liefst vijftien mensen meldden zich aan als verdubbelaar. Marieke, Jolanda J., Miriam, Sonya, Al het andere, Puur en Groen en zoontje, Firma Fluitekruid, Stijn, Jenny Green Teeth, Marloes, Lisa, Manon, Marianne en Elise gingen allemaal de uitdaging aan om twee maanden geen kleren te kopen.

Marieke schreef erover op haar blog 3 is a party! en reageerde elders met: "Zo'n initiatief maakt best inventief he? Ik merk nu ook dat je veel creatiever wordt in het zoeken van oplossingen als 'naar de winkel rennen' geen optie is!" Puur en Groen startte enthousiast maar zwichtte halverwege toch voor enkele tweedehands kledingstukken voor haar en haar zoontje. Wel inventariseerde ze goed wat haar Kleine Man eigenlijk allemaal al in de kast had liggen, en wat ze echt niet meer hoefde te kopen. En ontdekte ze het ruilinitiatief Krijg de kleertjes. Blogster 'Al het andere' bleef bij haar voornemen om geen kleding te kopen, ook toen zij een baan kreeg waarvoor zij zich als zakenmadam moest verkleden. Ze kocht alleen een tas en schoenen, en leende en naaide de rest van haar nette outfit bij elkaar!

Hoe is het de anderen vergaan? De Verdubbeldame hoort het graag! Je kan je ook nog steeds aanmelden om deze uitdaging ook aan te gaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...