donderdag 7 maart 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 31 t/m 36

Elke vrijdag maakt de Verdubbeldame bekend welke verdubbelverzoeken zij overneemt. Deze acties -met een sociale of milieuvriendelijke insteek- worden vervolgens uitgevoerd door de indiener, de Verdubbeldame én door mensen die zich aanmelden als verdubbelaar. Vaak verschijnt haar actie-overzicht 's avonds, maar deze vrijdag is zij er vroeg bij: precies om middernacht. Voor twee van de zes verdubbeldaden zoekt zij namelijk last-minute verdubbelaars. Welke actie verdubbel jij?
 

Verdubbeldaad 31: Doe mee aan de Nationale Opschoondag op 9 maart
De Verdubbeldame heeft -net als Mirjam en Jocyta- schoon genoeg van zwerfafval, en doet zaterdag mee aan de Nationale Opschoondag. De Verdubbeldame nodigde haar woongemeenschap uit om de Rotterdamse Agniesebuurt van zwerfafval te ontdoen. Na een wervelwind van 45 minuten door de wijk zal zij zorgen voor koffie, thee, sap en taart, en reikt zij kleine prijsjes uit aan de grootste opschoonhelden. Kom naar Rotterdam om de Verdubbeldame terzijde te staan, organiseer de komende week zelf een opschoonactie of sluit je aan bij een actie bij jou in de buurt!

Verdubbeldaad 32: Teken voor een betere behandeling van vrouwen in de cacao-industrie
Chocoladefabrikanten maken goede sier met verleidelijke vrouwen in hun reclame, maar wist jij dat vrouwen in de cacao-industrie vaak in grote honger en armoede leven? Welmoed schrijft: “Ik heb net getekend voor een betere behandeling van vrouwen in de cacaoketen. Teken jij ook? Hopelijk sluiten een hoop anderen zich aan. Je kunt na het tekenen ook een tweet inplannen, die dan op 8 maart massaal samen met de tweets van andere deelnemers de wereld in gestuurd wordt.” Welmoed geeft hier uitleg over de actie. De Verdubbeldame tekende direct de petitie van Oxfam Novib en gaf toestemming om ook namens haar op Internationale Vrouwendag een massale 'Thunderclap' uit te delen op Facebook en Twitter. Welke verdubbelaar tekent de petitie ook?

Verdubbeldaad 33: Koop een fles milieuvriendelijk afwasmiddel
Jocyta maakt haar afwasmiddel milieuvriendelijker door het met azijn aan te lengen, maar wil nu een stapje verder gaan: “Volgende keer koop ik afwasmiddel wat milieuvriendelijk is.” De Verdubbeldame heeft altijd afwasmiddel in huis van het ecologische merk Ecover, dus kan de actie niet meer verdubbelen. Wie gebruikt regulier afwasmiddel en wil ook eens afwasmiddel uitproberen dat het milieu minder belast?

Verdubbeldaad 34: Open een bijenhotel en ontvang tientallen zoemende gasten
Marlies opent een bed&breakfast voor bijen in haar tuin: een bijenhotel waar solitaire bijen hun eitjes in kunnen leggen. Solitaire bijen zijn niet agressief en steken alleen in uiterste nood. De beestjes worden ernstig in hun bestaan bedreigd, maar zijn onmisbaar voor de bestuiving van bomen, planten, fruit en groente. De doe-het-zelver maakt zo'n bijenhotel natuurlijk zelf, maar het houten ding is ook kant en klaar te bestellen (hier veel keuze). Het hotel moet een zonnig plekje krijgen aan een boom, hek of balkon. De Verdubbeldame heeft een klein balkonnetje dat altijd in de schaduw ligt. Om Marlies' actie toch te kunnen verdubbelen zal de Verdubbeldame de komende week een bijenhotel verloten, zodat iemand anders uit haar naam gratis er eentje ontvangt om op te hangen.

Verdubbeldaad 35: Schakel tijdens ‘Earth Hour Extreme’ een uur lang je elektriciteit uit
Op 23 maart om 20:30 start Earth Hour 2013. Vele miljoenen mensen overal ter wereld doen een uur lang hun lichten uit. Inge meent dat alleen de lichten doven niet voldoende is: “Nee ik haal op dat moment voor een uur lang de stoppen uit de meterkast (wel met behulp van een zaklamp, anders ben ik ze na het uur ben ik bang kwijt). En tijdens dat uur zal ik ook geen gebruik maken van enig oplaadbaar elektronisch apparaat.” De Verdubbeldame heeft zich inmiddels ingeschreven en verdubbelt Inge's hardcore variant. Wie doet ook mee aan Earth Hour Extreme?

Verdubbeldaad 36: Schrijf mee met Earth Alarm
Marianne heeft zich ingeschreven voor Earth Alarm, het schrijfproject van Milieudefensie waarmee milieumisstanden en schendingen van de mensenrechten aan de kaak gesteld worden. Rond de achtduizend mensen bestoken de verantwoordelijke regeringen, bedrijven of internationale instanties met brieven en mails. Een strategie die effectief gebleken is. Marianne noemt het "iets positiefs en actiefs en eenvoudigs om mee te helpen onze leefomgeving gezonder en beter te maken."

Welke verdubbelverzoeken kwamen nog meer binnen?
Jocyta geeft een goede tip mee: "cadeautje nodig?? kijk eerst eens bij de wereldwinkel... niet alleen de ontvanger maak je blij!" Over haarzelf schrijft ze: "de volgende keer dat ik een cadeautje nodig heb... wil ik eerst eens bij de wereldwinkel gaan kijken of ik daar kan slagen..."

Wat heeft de Verdubbeldame sinds vorige week gedaan?
Heb je het compliment dat de Verdubbeldame je gaf eigenlijk al gelezen (verdubbeldaad 14)? De Verdubbeldame zette deze week haar eerste voorzichtige stapjes op Twitter. Zij verstuurde zomaar -nou ja, niet zomaar, het moest van Jocyta- een paar ansichtkaartjes (verdubbeldaad 19) en blogde daarover. De laatste spulletjes van de 30 dagen challenge bracht zij naar een kringloopwinkeltje (verdubbeldaad 13) en ook daar werd over geblogd. Ze spoelde een paar kleine boodschapjes door met water dat ze tijdens het douchen in een emmer opving (verdubbeldaad 26). Met het wassen van haar haar wachtte de Verdubbeldame een dag langer dan normaal (verdubbeldaad 30). Dapper doorzetten is het devies, want zij liep nu wel een dag met een vette kop rond. En natuurlijk in oude kleren (verdubbeldaad 4). In haar woongemeenschap met 52 woningen verspreidde de Verdubbeldame de oproep om oude handdoeken, lakens en dekens in te leveren voor het dierenasiel (verdubbeldaad 27), alsmede de oproep om zaterdag samen de buurt zwerfafvalvrij te maken (combinatie van verdubbeldaad 2 en 31). De koelkast zette ze na 11 dagen weer aan (verdubbeldaad 15). Verder was zij deze week hard bezig met het voorbereiden van een actie die zij, de spelregels naar haar hand zettende, zelf als verdubbeldaad zal indienen.

Zelf in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op de titel van dit bericht als je geen reactieformulier ziet). Ook de 30 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Zelf een andere goede daad bedacht? Laat maar horen! Dien je verdubbelverzoek hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken voldaan gaat worden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...