vrijdag 29 maart 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 45 t/m 49

Het zijn weer pareltjes, de goede daden die lezers de afgelopen week aandroegen! Deze goede daden verrichten zij zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Anderen kunnen zich ook voor de acties aanmelden, zodat de impact ervan verdrie-, vier-, vijf-, zes-, zeven-, acht-, negen- of tienvoudigt.


Verdubbeldaad 45: Strooi de komende maand tekeningen rond
Blogster Fotootje Vandaag strooit in april met tekeningen. Wie graag een tekening van haar hand wil ontvangen kan een reactie achterlaten op haar blog. Daarnaast laat zij minimaal één tekening per week 'in het wild' los. In een bibliotheekboek, de tram, een café of een willekeurige brievenbus. "Waarom? Om gewoon wat vrolijkheid de wereld in te sturen, een vrolijk gebaar om je huis, je humeur of de omgeving wat op te vrolijken." Ze daagt de Verdubbeldame uit om mee te doen. De Verdubbeldame werd zelf al helemaal vrolijk van dit voorstel. De komende maand zal zij druk aan het tekenen slaan, om een paar tekeningen online te kunnen verloten en op onverwachte plekken haar krabbeltjes achter te laten. Wie verrast in een maand tijd ook minimaal vier mensen met een zelfgemaakt tekeningetje? Tekentalent is geen vereiste.

Verdubbeldaad 46: Stap over naar een duurzame bank
Marlies schrijft: "Omdat ik wil dat ons geld wordt geïnvesteerd op een duurzame manier - en dus niet in bedrijven die te maken hebben met kinderarbeid, milieuvervuiling, kernwapens en andere malafide zaken - heb ik besloten om ook onze Rabo-rekening over te sluiten naar de ASN bank." Marlies noemt ook de Triodosbank als alternatief, en vult aan: "Het is trouwens heel makkelijk om van bank te veranderen; het overstapteam van je nieuwe bank helpt je hierbij." Ook kan het volgens haar zo maar zijn dat je jaarlijkse kosten omlaag gaan en de rente omhoog. De Verdubbeldame heeft haar betaal- en spaarrekeningen al bij de ASN Bank en de Triodos (die volgens berichten als deze duurzamer lijkt te zijn dan de ASN) ondergebracht, dus kan deze actie niet meer verdubbelen. Wie verdubbelt wel?

Verdubbeldaad 47: Vraag de president van Egypte om discriminatie van vrouwen te stoppen
Is de Arabische lente voor niets geweest? De nieuwe Egyptische Grondwet kent vrouwen niet dezelfde rechten als mannen toe. Een vrouw hoort thuis bij haar gezin, zo ademt de tekst. Jonna vroeg de Verdubbeldame om de president van Egypte vóór 15 april een brief te schrijven om hem te verzoeken een einde maken aan discriminatie van vrouwen. Op de site van Amnesty is een voorbeeldbrief te downloaden waar alleen nog maar haar naam onder hoeft. De Verdubbeldame verstuurt komende week een brief. Wie verdubbelt ook?

Verdubbeldaad 48: Teken de petitie van Avaaz en help een jong verkrachtingsslachtoffer
Op de Malediven is een 15-jarig verkrachtingsslachtoffer veroordeeld tot 100 zweepslagen in het openbaar. Jocyta vroeg de Verdubbeldame de petitie te tekenen die de president van het land oproept om te interveniëren in de zaak van het meisje, maar om ook een einde te maken aan alle geselingen en de wet te passen zodat deze beter bescherming biedt aan slachtoffers van verkrachting en seksueel misbruik. De Verdubbeldame en 1,5 miljoen andere mensen hebben al getekend. Avaaz hoopt op 2 miljoen ondertekenaars. Wie tekent ook? 

Verdubbeldaad 49: Ga een week op informatiedieet tijdens de MIJ-week (1 t/m 7 mei)
Firma Fluitekruid dacht bij zichzelf: "Wat heeft die Verdubbeldame het toch druk met al die goede daden. Hoe houdt ze het vol? Eigenlijk zou ze ook wel eens iets goeds mogen doen voor zichzelf." En zo kwam zij op het volgende verdubbelverzoek: "Ga een week in retraite! Een letterlijke retraite is waarschijnlijk niet mogelijk, want er moet gewerkt worden, de schoorsteen moet roken, en dat soort dingen. Maar ik vraag de Verdubbeldame het volgende: ga een week op informatiedieet. Geen internet, geen kranten of tijdschriften. Boeken mogen wel, mits ze bijdragen aan het geestelijk welbevinden van De Verdubbeldame. Plan zo min mogelijk afspraken, hou je avonden en weekenden vrij om in alle rust door te brengen. En: mediteer elke dag een kwartier. Uiteraard doe ik hetzelfde, anders is het geen verdubbelverzoek." De week is inmiddels geprikt: tijdens de eerste zeven dagen van mei vindt de MIJ-week plaats! De week waarin niets hoeft en 'moet', waarin je je niet laat afleiden door allerlei (digitale) prikkels, en waarin je op ieder moment spontaan kunt bedenken: "Goh, waar heb ik nou écht zin in?" Wie doet mee?

Welke verzoeken kwamen nog meer binnen?
Jocyta spaart lege jampotten voor de Voedselbank, omdat mensen met moestuinen deze zomer jam gaan maken voor in het voedselpakket, en vroeg zich af of dat iets zou zijn voor de Verdubbeldame. Bij navraag blijkt het alleen te gaan om een lokale actie van de Voedselbank in het Friese Gorredijk.

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de 44 vorige acties zijn natuurlijk nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Zelf een andere goede daad bedacht? Laat maar horen! Dien je verdubbelverzoek hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken voldaan gaat worden. Fijne Paasdagen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...