vrijdag 1 maart 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 26 t/m 30

Maar liefst negen verdubbelverzoeken ontving de Verdubbeldame de afgelopen week! Zij besloot er vijf over te nemen. Deze acties -met een sociale of milieuvriendelijke insteek- worden uitgevoerd door de indiener, de Verdubbeldame én door mensen die zich aanmelden als verdubbelaar. Doe je mee?
 
Verdubbeldaad 26: Zet een emmer in je douche om water op te vangen 
De onderbuurvrouw van de Verdubbeldame bedacht een manier om water te hergebruiken: “Als ik ga douchen, dan vang ik in een emmer het eerste koude water op, inclusief het warme water wat verloren gaat bij douche op juiste temperatuur brengen. Dit is bij mij meestal een aantal liter. De emmer zet ik vervolgens naast de wc en gebruik ik die dag om een plasje door te spoelen, ipv altijd de doorspoelknop te gebruiken die sowieso 6 liter water doorspoelt. Ik hergebruik trouwens op dezelfde manier het water van een handwasje, of ander relatief schoon water uit de keuken.” De Verdubbeldame neemt de emmer die ze ooit met dat doel in de douche heeft gezet eindelijk in gebruik. Wie verdubbelt mee, en probeert Onderbuufcw's tip minimaal een week uit?

Verdubbeldaad 27: Doneer oude handdoeken, lakens en dekens aan het dierenasiel 
Jocyta schreef: “Kijk eens of je nog oude handdoeken en of dekens hebt bewaard....ze liggen er toch maar: je kan ze doneren aan een dierenasiel in de buurt!” De Verdubbeldame checkte dit bij het asiel in Rotterdam, dat liet weten dat handdoeken, dekens en lakens inderdaad erg welkom zijn. Zelf heeft de Verdubbeldame maar één handdoek die ze kan missen, maar ze zal een oproep in haar woongemeenschap doen. Wie verdubbelt Jocyta’s actie? 

Verdubbeldaad 28: Bespaar gas bij het koken van rijst en pasta 
Jacqueline kwam via Nudge op het idee om gas te besparen bij het koken van rijst en pasta: “Als je het water aan de kook brengt, de deksel op de pan doet en dan het gas uit, dan worden rijst en pasta net zo goed gaar. Misschien doen heel veel mensen dit al (het schijnt op sommige verpakkingen te staan) maar wie weet zijn er best nog een aantal milieubewuste lieden die (zoals ik) nog niet eerder op het idee gekomen zijn. Daarom leek het me een goed idee voor een verdubbelverzoek.” De Verdubbeldame heeft elektrische pitten die lang heet blijven, dus past deze tip al toe bij al haar eigen kooksels en braadsels. Wie kende de truc nog niet en meldt zich nu aan als verdubbelaar? 

Verdubbeldaad 29: Produceer een week lang geen restafval 
Angela wil een poging wagen om een maand niks te kopen wat onrecyclebaar afval oplevert. In haar gemeente wordt glas, blik, papier en plastic hergebruikt. Alleen voor restafval dat naar de vuilverbranding gaat moet zij betalen: “Het is voor mij de uitdaging om geen restafval te hebben. Ik ga dit van 1 maart tot 1 april doen. Doe je mee?” In Rotterdam waar de Verdubbeldame woont is deze uitdaging een stuk moeilijker, omdat daar alleen glas, papier en textiel apart worden ingezameld. Ze besloot de uitdaging daarom voor slechts een week aan te gaan (en deze te gaan combineren met verdubbeldaad 17). Wie verdubbelt ook mee voor een week? 

Verdubbeldaad 30: Was je haar minder vaak 
Jocyta las in het boek Talking Dress dat het goed is voor je haar en het milieu om minder vaak shampoo te gebruiken: “Er zijn kappers die zeggen dat eens in de vier, vijf dagen ideaal is.” De Verdubbeldame wast haar haar om de dag (met Ecover afwasmiddel of ecologische shampoo). Zij stelt voor om de tijd tussen twee wasbeurten eerst maar eens met een dag te rekken, en het eventueel tussendoor met baking soda en (appel)azijn te spoelen. (Lees ook eens hier). Wie wacht voortaan ook een dag langer met het wassen van zijn of haar haar? 
Huidig aantal verdubbelaars: 2 (de Verdubbeldame, Jenny Green Teeth)

Welke verdubbelverzoeken kwamen nog meer binnen?
* Wilma heeft op de huishoudbeurs hervulbare Nespressocups gekocht van het merk Coffeeducks: “Daarmee hoef je niet elke keer een cup weg te gooien, bespaart een hoop geld en het milieu.” De Verdubbeldame drinkt geen Nespresso. Zij probeerde te onderzoeken of het verdubbelverzoek breder getrokken kon worden, door bijvoorbeeld ook papieren wegwerpfilters te vervangen door een herbruikbaar nylon filter. Zij kon echter geen eenduidig antwoord krijgen op de vraag of dit daadwerkelijk milieuvriendelijker is. Nespressodrinkers kunnen Wilma’s tip natuurlijk wel ter harte nemen.
* SuperOldies uit Heerenveen schreef: “Vandaag kreeg ik een mail om een moestuin/dagbesteding te sponsoren door een groente te adopteren. Deze groenten gaan naar de Voedselbank zodat daar verse biologische groenten worden uitgedeeld. en super win/win situatie. Ik werd erg blij van deze actie en het lijkt me een super idee om dit voor meer voedselbanken te organiseren/ realiseren. Of voor wie zelf een moestuin heeft en dit wil doen? Ben benieuwd. Hier de link.” SuperOldies heeft zelf geen gelegenheid om zich hier actief voor in te zetten, en in Rotterdam waar de Verdubbeldame woont bestaat al een dergelijke moestuinproject. Mensen die met het idee van SuperOldies aan de slag willen kunnen zich wel melden via de Verdubbeldame. Zij denkt graag mee. 
* SuperOldies maakt zich zorgen om de invoering van een wet die gezondheidsclaims op voedingsartikelen en supplementen verbiedt. Zij roept mensen op om dit verhaal te lezen en te delen. De Verdubbeldame heeft zich nog te weinig in het onderwerp kunnen verdiepen om een gegronde mening over deze wetsinvoering te hebben.
* Cambodjanen die kleding voor de H&M produceren verdienen nu $61, terwijl zij minimaal $150 nodig hebben om rond te kunnen komen. De Schone Kleren Campagne hoopt dat mensen de H&M via facebook willen verzoeken om de eisen van de vakbond te ondersteunen. Daar de onderhandelingen op 25 februari zouden plaatsvinden weet de Verdubbeldame niet of de oproep nog actueel is. Mocht dat zo zijn, dan maakt ze van deze door Jocyta ingediende actie alsnog een verdubbeldaad.

Wat heeft de Verdubbeldame sinds vorige week gedaan?
De Verdubbeldame blogde over haar koelkastloze week (verdubbeldaad 15), haar ervaringen als veganist-voor-een-maand (verdubbeldaad 1) en over de Nationale Complimentendag (verdubbeldaad 14). Zij investeerde drie uur om Jonna te helpen bij het zoeken naar een donor voor een Oegandees epilepsieproject (verdubbeldaad 3). Van Manon kreeg zij per post een zakje Marseillezeepvlokken (verdubbeldaad 21) en zij stuurde Manon een proefsetje wasnoten. De Verdubbeldame nam naald en draad ter hand om wat kapotte leggings te repareren (verdubbeldaad 4). Ze gaf wat spullen weg aan een medeblogster en via een weggeefgroep op Facebook, en verkocht twee kledingstukken en een boek (verdubbeldaad 13). 

Zelf in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op de titel van dit bericht als je geen reactieformulier ziet). Ook de 25 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Zelf een andere goede daad bedacht? Laat maar horen! Dien je verdubbelverzoek hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken voldaan gaat worden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...