zondag 21 april 2013

De Verdubbeldame doet mee aan het Guerrilla Gardeners actieweekend (56)

Tussen een waar maag- en darmcircus en hoest- en snotterbuien door trok de Verdubbeldame een half uurtje naar buiten om de buurt op te fleuren. In de jaszakken een pakje zonnebloemzaden, een pakje zaadjes van wilde veldbloemen en drie zaadbommen van vorig jaar. Ook elders in het land trokken 'guerrilla gardeners' er op uit om hun stad in een groene oase om te toveren.

De Verdubbeldame met drie zaadbommen, vlak voor het werpmoment.

Het verdubbelverzoek

"Het weekend van 20 + 21 april 2013 is het weer zover: het Guerrilla Gardeners actieweekend! Gewapend met gieter, schop en planten toveren we de stad om in een groene oase. Er zijn genoeg plekken in de stad die een groene injectie kunnen gebruiken." Aldus de website van de Guerrilla Gardeners. Marianne attendeerde de Verdubbeldame op de actie: "Wij doen niet mee aan dit weekend, maar gaan vanavond al guerilla gardenen. Ik voor het eerst, leuk!" Na afloop schreef ze: "We hebben goudsbloem en klaprozen gezaaid, op en aan de randen van braakliggend bouwterrein hier in de wijk. Niet zozeer ter opfleuring (er lopen niet zoveel mensen, voornamelijk hondenuitlaters), maar wel voor de bijtjes." Inmiddels staat ook haar blogverslag online.

Groen vs de Agniesebuurt

Tere plantjes zijn in de wijk waar de Verdubbeldame woont doorgaans geen lang leven beschoren. Gemeentewerkers haalden vorig jaar genadeloos de elektrische snoeier over door bewoners van de Banierstraat geplante bloemetjes. En straatboefjes vernielden jonge fruitboompjes die sinds afgelopen maand in beschilderde tonnen de buurt sieren.

Vorige maand: een wijkinitiatief plaatst 75 wijntonnen verspreid door de wijk. Kinderen en lokale kunstenaars hebben veel middagen besteed aan het beschilderen de tonnen. Zij zullen ook voor de boompjes zorgen. Van het fruit mag straks de hele buurt eten. Deze ton is beschilderd door Nina Valkhoff (indiener verdubbeldaad 7).

Amper een maand later: de treurige ton waar de Verdubbeldame vanuit haar raam uitzicht op heeft. De boom is afgebroken en verdwenen. Ook elders in de wijk zijn al tonnen en boompjes licht of zwaar beschadigd.

Nog een vernielde fruitboom. De takken begonnen al blaadjes en knoppen te vormen.


En nog eentje. Het hart van de Verdubbeldame breekt mee.
Zaadjes planten

Gelukkig zijn er nog een heleboel tonnen die er wel goed bijstaan. In de ton voor haar eigen deur plant de Verdubbeldame stiekem een paar zaadjes.

Dit fruitboompje staat voor de portiekdeur van de Verdubbeldame. Ze zette het scheefgetrokken boompje recht. En plantte er stiekem wat zaadjes omheen.
Drie zaadbommen die over zijn van vorig jaar.
Ze mogen zorgen voor vrolijke bijvriendelijke bloempjes op een piepklein stukje braakliggend terrein. Veilig achter een hek.

Paar zonnebloemzaadjes er achteraan...
De dag erna nam de Verdubbeldame haar balkon ook maar even onder handen. Verdubbeldaad 56 volbracht! Nu wachten op de vruchten ervan.

Verdubbelaars

Marlies meldde zich aan als verdubbelaar: "Schrijf mij maar in voor 56, al weet ik niet of het er dit weekend van komt... Ander keertje mag ook toch? Ik denk dat ik dan wat zaadjes van bij-vriendelijke bloemetjes ga rondstrooien!" Tuurlijk kan een ander keertje ook, zolang het lente is!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...