vrijdag 26 april 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 60 en 61

Genoeg.nl besteedde deze week aandacht aan de Verdubbeldame. Dat leverde een hoop nieuwe websitebezoekers op. Welkom!

De afgelopen dagen werden er weer een aantal kleine wereldverbeterende acties aangedragen door lezers. Onderstaande acties verrichten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als verdubbelaar van de acties aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn sommige acties makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat.Verdubbeldaad 60: Download de BuitenBeter-app om klachten over de openbare ruimte door te geven (Dreamcat)
Dreamcat droeg een actie aan die "prima geschikt is voor de luie leunstoel internet-activist": via de site BuitenBeter.nl is een app te downloaden op je smartphone waarmee je problemen op straat of in de buurt snel en gemakkelijk kunt doorgeven aan de gemeente. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal die nog steeds niet gerepareerd is, een vies bushokje, vuilniszakken ergens gedumpt of een fietspad met enorme gaten. Dreamcat: “Ik heb al 1 x de app gebruikt om zwerfvuil & overvolle vuilcontainers te melden, het stadsdeel heeft binnen 2 dagen actie ondernomen, dus het werkt!” De Verdubbeldame heeft geen smartphone dus kan de actie zelf niet verdubbelen. Wie download de app wel op zijn of haar telefoon, met de intentie om eventuele problemen, irritaties en verbeteringen bekend te maken bij zijn of haar gemeente?
Huidig aantal verdubbelaars:2 (Jenny Greenteeth, Conny)

Verdubbeldaad 61: Spaar gebruikte postzegels op voor een goed doel (Mirjam)
"Hi Verdubbeldame, wil je postzegels naar een goed doel sturen?" schreef Mirjam. Zij en haar collega’s verzamelen gebruikte postzegels en sturen die op naar een particulier die ze verkoopt voor het Wereld Natuur Fonds, maar "er zullen vast ook andere non-profitorganisaties zijn die postzegels goed kunnen gebruiken." De Verdubbeldame speurde er een paar op:
  • Het Wereld Natuur Fonds waar Mirjam postzegels voor bewaart.
  • De NCFS (Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting), die onderzoek doet naar taaislijmziekte. Een echtpaar in Sneek coördineert de actie, maar er zijn inzameladressen verspreid door Nederland.
  • Een ambachtsschool voor jongeren in Oeganda.
  • Zwerfkinderen in Haïti; de congregatie van Salesianen van Don Bosco verhandelt de zegels niet maar gebruikt ze om collagekunstwerkjes van te maken die worden verkocht.
  • De Dierenambulance op Schouwen-Duiveland (tijdelijk een ander inzameladres dan op de site staat vermeld, bel ze even voor je postzegels opstuurt).
Mirjam combineert haar postzegelactie met verdubbeldaad 54: "Overigens gaat er dan ook zakje bloemetjes mee met de zegels, zo'n leuk idee!" De Verdubbeldame begint meteen met sparen, al weet ze nog niet voor welk goede doel. Wie verdubbelt mee?
Huidig aantal verdubbelaars: 8 (de Verdubbeldame, Jenny Greenteeth, Marrie, Johmar, Lin, Jocyta, Kniepertje, Conny)

Verdubbeldaad 62 en 63: Deze maakt de Verdubbeldame aanstaande dinsdag bekend
De Verdubbeldame kreeg twee verzoeken binnen die te maken hadden met het terugdringen van bijensterfte. Ze besloot om er dinsdag een thema-artikel aan te wijden, waarin ze ook oude verdubbeldaden met betrekking tot de bij weer even onder de aandacht brengt. In aanloop daartoe kun je wel alvast het op het Koningslied geïnspireerde Honingslied oefenen waarin afscheid genomen wordt van de (bijen)koningin.

Welke verzoeken kwamen nog meer binnen?
Heleen sorteert elke veertien dagen tweedehands kleding bij stichting Dorcas, een christelijke hulporganisatie die actief is in Oost-Europa en Afrika. “We zoeken altijd nog nieuw sorteerders,” schrijft ze en ze ziet de Verdubbeldame dit graag doen. De Verdubbeldame moet nog met de regiocoördinator van Dorcas afstemmen hoe deze verdubbeldaad precies vorm gaat krijgen. Wanneer de Verdubbeldame meer details heeft, lees je er meer over!

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de 59 vorige acties zijn natuurlijk nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? Dien je verdubbelverzoek dan hier in, en dan laat de Verdubbeldame op vrijdag 10 mei weten aan welke verzoeken ze kan voldoen. Vind je het lastig een actie te verzinnen? Laat je inspireren door deze lijst! Of loot mee voor een boekje vol leuke ideeën voor 'random acts of kindness'.

Let op: Vrijdag 3 mei maakt de Verdubbeldame geen acties bekend, omdat zij van 1 t/m 7 mei de MIJ-week houdt: een retraiteweek waarin niets hoeft en 'moet', waarin ze zich niet laat afleiden door internet en andere (digitale) prikkels (verdubbeldaad 49). Verzoeken kunnen in deze periode wel gewoon worden ingediend.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...