dinsdag 30 april 2013

De Verdubbeldame presenteert: vijf bijvriendelijke verdubbeldaden

Einstein schijnt ooit gezegd te hebben: "Als de bijen uitsterven, sterft vier jaar later de mens uit." De afgelopen jaren is de bijenpopulatie verontrustend snel afgenomen. Tijd om in actie te komen, dachten meerdere lezers van deze website. Twee bijvriendelijke acties werden er vorige week ingediend. De Verdubbeldame wachtte tot Koninginnedag om deze acties in een themastukje bekend te maken, en meteen een paar 'oude' verdubbeldaden opnieuw onder de aandacht te brengen. Wat is een mooiere dag om voor de bijenkoningin en haar volk op te komen? De Verdubbeldame zingt luidkeels mee met het Honingslied dat Greenpeace schreef.


Bestrijdingsmiddelen

Lezeres Margriet haalde een stuk tekst van de site reddebijen.nl aan: "Honingbijen, wilde bijen en hommels bestuiven een groot deel van onze landbouwgewassen. Van de 100 gewassen die 90 procent van alle voedsel in de wereld leveren, wordt 70 procent bestoven door bijen. Niet minder dan 4.000 in Europa verbouwde groenterassen bestaan puur bij de gratie van deze harde werkers. Zonder de bij zou de voedselvoorziening voor de mens en talloze dieren in gevaar komen. Diertjes om zuinig op te zijn, is daarom het devies."

Gisteren werd een belangrijke stap gezet: de Europese Commissie stemde vóór een tijdelijk verbod op drie veelgebruikte pesticiden die volgens onderzoek een acuut gevaar vormen voor bijen. Twee jaar lang mogen deze zogenoemde neonicotinoiden niet gebruikt worden bij de teelt van een aantal gewassen die bijen aantrekken. Na twee jaar wordt gekeken of de maatregelen effect hebben gehad en of er Europese wetgeving moet komen.

Uit een recente uitzending van Tros Radar blijkt dat ook de consument bijdraagt aan massale bijensterfte. Veel bestrijdingsmiddelen om mieren en bladluizen tegen te gaan, zijn tevens funest voor bijen en hommels (kijk hier in de lijst, pagina 3). Op Margriet en Marieke maakte deze uitzending een grote indruk. 

Verdubbeldaad 62: Teken de petitie 'Red de hardwerkende bijen' van Greenpeace (Jocyta en Margriet)
Margriet tekende na het zien van de uitzending direct de petitie van Greenpeace en vroeg de Verdubbeldame om ook te tekenen. Naast een verbod op alle bij-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen roepen ondertekenaars van deze petitie de EU op om nationale actieplannen op te stellen voor de bescherming van bijen en om zich in te zetten voor een gezonde ecologische landbouw. Jocyta droeg dezelfde petitie aan. De Verdubbeldame volgde het voorbeeld. Wie heeft nog niet getekend, en laat zich nu overhalen?
 

Voedsel en onderdak voor de bij

Een andere reden voor de massale bijensterfte is dat bijen moeite hebben om aan voedsel te komen. Dit komt door ons monotone landbouwlandschap, maar ook doordat bijen steeds minder bloeiende planten en bloemen in de stad kunnen vinden. Daarmee kunnen we de bij best een handje helpen!

Verdubbeldaad 63: Zet planten die bijen lokken in je tuin (Jocyta) 
Jocyta noemt een aantal planten waarvan bijen het stuifmeel en de nectar graag verzamelen: hemelsleutel, muurpeper, bergamotplant, kattenkruid, herfstaster, blauwe knoop en zilverkaars. Haar verzoek aan de Verdubbeldame en andere verdubbelaars: "Deze zomer een aantal van deze planten aanschaffen......voor de bijen!! Het zijn vaste planten...dus je kan hier jarenlang plezier aan beleven! Heb je zelf geen tuin, dan kan je er altijd iemand blij mee maken......De hemelsleutel kan je eenvoudig vermeerderen door de bloemen in een vaas te zetten! na enkele weken verschijnen er wortels en kan je de bloemen eenvoudig planten." In plaats van wachten tot de zomer zal de Verdubbeldame de komende week op haar balkon wat bloemen zaaien waar bijen van houden. Ze zal een mix zaaien met verschillende bloeitijden. O ja, en ze hangt een goed vliegengordijn voor haar balkondeur, zodat de zoemers niet alsnog de hongerdood sterven omdat ze verdwaald raken in huis.

Verdubbeldaad 34: Hang een bijenhotel op in je tuin of op je balkon (Marlies)
Marlies wilde een bed&breakfast openen voor de bijen in haar tuin: een bijenhotel waar niet-stekende solitaire bijen kunnen nestelen. De doe-het-zelver maakt zo'n bijenhotel natuurlijk zelf (op pagina 4 een beschrijving), maar het houten ding is ook kant en klaar te bestellen (hier veel keuze). Het hotel moet een zonnig plekje krijgen aan een boom, hek of balkon. De Verdubbeldame heeft een klein balkonnetje dat altijd in de schaduw ligt. Zij verlootte haar bijenhotel, dat terecht kwam bij Mirjam. 

Verdubbeldaad 54: Stuur eens een pakje bloem- of groentezaden mee met je pakketje of brief (Jocyta)
Jocyta had de Verdubbeldame gevraagd: "verdubbelverzoek..... stuur met je pakketje of brief een pakje zaden mee...bloemen of groente zaden!" Deze verdubbelactie is natuurlijk ook prima geschikt om iemand wat bijvriendelijke zaadjes toe te sturen! Er bestaan zelfs bloemenmengsels speciaal voor de bij.

Verdubbeldaad 57: Word guerrilla gardener en plant stiekem zaadjes of plantjes op openbare plekken (Marianne)
Enkele dagen voor het Guerrilla Gardeners actieweekend in april zaaide Marianne goudsbloemen en klaprozen op en aan de randen van braakliggend bouwterrein in haar wijk. "Niet zozeer ter opfleuring (er lopen niet zoveel mensen, voornamelijk hondenuitlaters), maar wel voor de bijtjes." De Verdubbeldame trok de wijk in tijdens het actieweekend. Maar wie guerrilla gardener wil worden, kan dat toch ook gewoon op een ander moment doen?

In actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook alle andere acties die niets met bijen te maken hebben zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? Dien je verdubbelverzoek dan hier in, en dan laat de Verdubbeldame op vrijdag 10 mei weten aan welke verzoeken ze kan voldoen. Vind je het lastig een actie te verzinnen? Laat je inspireren door deze lijst

Let op: Vrijdag 3 mei maakt de Verdubbeldame geen acties bekend, omdat zij van 1 t/m 7 mei de MIJ-week houdt: een retraiteweek waarin niets hoeft en 'moet', waarin ze zich niet laat afleiden door internet en andere (digitale) prikkels (verdubbeldaad 49). Verzoeken kunnen in deze periode wel gewoon worden ingediend.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...