vrijdag 12 april 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 53 t/m 56

Lezers droegen deze week op de valreep weer een aantal kleine wereldverbeterende acties aan. Vooral top-verdubbelaar Jocyta gaf enthousiast aan de oproep van de Verdubbeldame gehoor.

Onderstaande acties verrichten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als verdubbelaar van de acties aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien is een actie makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat.


Verdubbeldaad 53: Teken de petitie 'Monsato vs Moeder Aarde' (Yvonne en Jocyta)
Biotechbedrijf Monsato probeert octrooi te krijgen op onze dagelijkse groenten en fruit, zoals komkommer, broccoli en meloenen, waardoor telers het bedrijf moeten betalen en het risico lopen om aangeklaagd te worden als zij dat niet doen. Te bizar voor woorden toch? Maar binnen het Europees octrooirecht komt Monsato daarmee weg. Door net als Jocyta en Yvonne de petitie te ondertekenen roep je de regeringen van Nederland, Duitsland en Frankrijk op om de mazen in de octrooiwetgeving te dichten. 

Verdubbeldaad 54: Stuur eens een pakje bloem- of groentezaden mee met je pakketje of brief (Jocyta)
Jocyta via Facebook: "verdubbelverzoek..... stuur met je pakketje of brief een pakje zaden mee...bloemen of groente zaden!" De Verdubbeldame vindt dit een leuk en vrolijk lente-idee, en begon meteen te fantaseren wat ze mee gaat sturen. Wat tuinkers wat eenvoudig op te kweken is? Een paar zonnebloemzaadjes die de ontvangers in het wild kunnen planten? Vrolijke klaprozen? Wie doet ook mee?

Verdubbeldaad 55: Teken tegen de Canadese zeehondenjacht (Jocyta)
Deze week gaat de commerciële Canadese zeehondenjacht weer van start. Door de krimpende afzetmarkt en het slechte ijs van de afgelopen jaren is de zeehondenjacht niet rendabel en wordt er belastinggeld van de Canadezen gebruikt om de jacht in stand te houden. Wil je net als Jocyta iets doen tegen de zeehondenjacht? Teken dan hier de petitie. De Verdubbeldame tekende natuurlijk ook.

Verdubbeldaad 56: Teken voor een verbod op levende schildpadjes in Chinese sleutelhangers (Yvonne)
En als je dan toch al twee petities tekent, kan deze derde er ook nog wel bij. De Verdubbeldame voegde hem in de loop van de dag nog toe aan de lijst, want zoals Yvonne terecht schreef: "Wachten tot volgende week is te lang, dit is zo gruwelijk (...)" In China is het hip om een levende minischildpad of vis als geluksbrenger aan je sleutelbos te bevestigen, gesealed in een plasticje met wat water. De beesten sterven een gruwelijke dood. Teken ook om hier zo snel mogelijk een einde aan te maken!
Welke verzoeken kwamen nog meer binnen?

Diana kwam met een mooie plasticbesparende tip: "Ik hergebruik zeepflesjes... Dus ik koop één hele grote verpakking douchezeep en vul daarmee steeds de kleinere flesjes bij: zowel die voor onder de douche als het pompje dat bij de wastafel/gootsteen staat. Is dat iets?? Scheelt toch weer aardig wat plastic afval..." De Verdubbeldame kan daaraan toevoegen: Kies eens voor een blok zeep, liefst zonder plastic verpakking. Zelf heeft zij Aleppozeep en een Lush-bodyzeepje in de douche, en neem-zeep in het toilet. Op het aanrecht staat een handpompje dat zelf is bijgevuld met Marseillewasmiddel (verdubbeldaad 21).

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de 52 vorige acties zijn natuurlijk nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? Dien je verdubbelverzoek dan hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken ze kan voldoen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...