vrijdag 19 april 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaad 57 t/m 59

Lezers droegen deze week weer een aantal kleine wereldverbeterende acties aan. Onderstaande acties verrichten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als verdubbelaar van de acties aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn sommige acties makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat.


Verdubbeldaad 57: Doe mee aan het Guerrilla Gardeners actieweekend en maak van de stad een groene oase (Marianne)
Marianne attendeerde de Verdubbeldame erop dat het aankomend weekend Guerrilla Gardening weekend is. De Verdubbeldame leest op de site van de Guerrilla Gardeners: "Het weekend van 20 + 21 april 2013 is het weer zover: het Guerrilla Gardeners actieweekend! Gewapend met gieter, schop en planten toveren we de stad om in een groene oase. Er zijn genoeg plekken in de stad die een groene injectie kunnen gebruiken." Marianne: "Wij doen niet mee aan dit weekend, maar gaan vanavond al guerilla gardenen. Ik voor het eerst, leuk!" De Verdubbeldame heeft nog zaadjes van zonnebloemen en wilde veldbloemen, en gaat dit weekend op pad. Wie doet mee? Via de site kan je zien of er bij jou in de buurt een actie wordt georganiseerd, maar zelf op stap met een pakje bloemzaad of wat plantjes kan natuurlijk ook.

Verdubbeldaad 58: Meld je aan bij Avaaz en laat je stem horen (Diana)
De petities van de wereldwijde organisatie Avaaz kennen we van verdubbeldaden 48 en 53. Avaaz omschrijft zichzelf als "een online campagnenetwerk dat de stem van gewone mensen laat doorklinken in wereldwijde besluitvorming." Nog effectiever dan losse petities tekenen is je aanmelden bij Avaaz. Diana schrijft: "Avaaz is een prachtige organisatie die regelmatig zinvolle petities de wereld rondstuurt. En met 20 miljoen (!) 'leden' is er ook al werkelijk een verschil gemaakt. :) En om te vieren dat zich al zoveel mensen hebben aangesloten, hebben ze een mooie site gemaakt waarin iedereen zijn eigen verhaal kwijt kan. Mooie verhalen die mij vrolijk maken en hoopgevend zijn. Kijk maar 'ns hier." Aanmelden kan door je via de website voor emailattenderingen op te geven (kies "Word lid van Avaaz"). Wie niet al die mails in de emailbox wil, kan de acties van Avaaz net als de Verdubbeldame volgen via Facebook of Twitter.

Verdubbeldaad 59: Help een eind maken aan een varkensdoormiddenhakfeest in Vietnam (Marlies)
Marlies tekende de petitie van de organisatie Occupy for Animals die zich verzet tegen een opmerkelijk Vietnamees gebruik. In een dorp bij Hanoi wordt jaarlijks publiekelijk een varken levend doormidden gehakt. De omstanders dopen vervolgens hun papiergeld in het varkensbloed, in het geloof dat dit geluk brengt. Via Facebook vroeg Marlies de Verdubbeldame ook haar handtekening te zetten onder de protestbrief aan de Vietnamese regering. Marlies kreeg direct opmerkingen van andere Facebookers, die meenden dat varkens in Nederland minstens zo erg lijden. Marlies: "Dat de Nederlandse reguliere veeteelt verwerpelijk is, ben ik met jullie eens. Ik verzet mij hier dagelijks tegen, o.a. door bewuste keuzes te maken als consument. Waarom zou ik mij daarnaast dan ook niet druk maken om wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt?" De Verdubbeldame snapt het dubbele gevoel goed, maar wordt graag ingeschakeld bij acties tegen dierenleed, waar ook ter wereld. Wie wil ook ondertekenen?

Let op: deze verdubbeldaden zijn op 24 april omgenummerd, omdat er de Verdubbeldame per ongeluk twee keer een 'verdubbeldaad 56' had aangemaakt.

Welke verzoeken kwamen nog meer binnen?
Sjouke schreef: "Via kniepertje hoorde ik van seeds for food. Seeds for food zamelt zaden in die gewonnen zijn uit meloenen, pompoen, courgette e.d. alle zaden eigenlijk die je anders tijdens het koken weggooit. De zaden worden dan gebruikt om vluchtelingen die soms al jaren in kampen wonen in hun eigen voedsel te laten voorzien door ze te leren tuintje aan te leggen en te onderhouden. Nu was ik al een tijdje zaadjes aan het verzamelen voor mijn eigen moestuintje, maar ik had er echt veel te veel. Aan de zaden uit één paprika, meloen en courgette heb je al veel te veel voor je eigen moestuin. Maar het weggooien van die zaden is toch zonde als je weet wat er uit kan komen.... Dus nu spaar ik ze ook verder voor dit goede doel en zal ze dan over een paar maanden opsturen. Ik wil het een geweldig initiatief en denk dat maar weinig mensen deze organisatie kennen en zaden verzamelen. Dus hierbij mijn verzoek om te helpen verdubbelen." Eenzelfde verzoek werd een maand geleden ingediend door Jenny Green Teeth. De Verdubbeldame grijpt de kans aan om deze verdubbeldaad nog een keer onder de aandacht te brengen:
Verdubbeldaad 38: Stuur pitten uit groente en fruit naar Seeds for Food.
Verder werd de Verdubbeldame gevraagd om mee te doen met een nog op te zetten street art project, maar dat is nog niet concreet genoeg om nu al te noemen. 

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de 55 vorige acties zijn natuurlijk nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? Dien je verdubbelverzoek dan hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken ze kan voldoen. Vind je het lastig een actie te verzinnen? Laat je inspireren door deze lijst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...